În secolul ХХI, mulți oameni pot fi socotiți buni cunoscători ai computerului, dar persoana și noțiunea de hacker prevede mai mult decât simpla cunoaștere a sistemelor de operare. Hackerul este un cunoscător al sistemelor de operare, aplicațiilor și programelor informatice, deseori folosește moduri ilegale, pentru a avea acces la informații confidențiale.
White Hat
În mass-media, noțiunea de hackeri este folosită cu sens negativ, adevărul este că ea poate fi tradusă din engleză în alte moduri, în special cu sensul de programator, care nu întreprinde activități interzise. De asemenea, programatori sunt hackerii numiți White Hat (Pălăriile albe). Acești oameni sparg sistemele de securitate, cu scopul de a informa despre vulnerabilitatea lor și a prezenta modul de protecție de astfel de atacuri. În acest sens, multe companii angajează hackeri pentru a găsi punctele slabe ale sistemelor de operare.
Un exemplu poate fi compania Google, care organizează competiții în care hackerii trebuie să spargă propriul browser. Există un premiu generos pentru cîștigător. La competiția din 2011 premiul a fost de 15.000 de dolari.
Black Hat
O altă categorie de hackeri, numiți crackeri, sunt cei care sparg parole, virusează calculatoarele și folosesc informațiile confidențiale în scopuri ilegale. Crackerii sparg securitatea calculatoarelor pentru fraude și furturi. Grey Hat
Un alt tip de hackeri, care sparg sistemele de operare, apoi cerînd o anumită sumă de bani pentru repararea și restabilirea lor.
Blue Hat
Informaticieni ce atacă sistemele înainte de prima lor folosință. Ei, de obicei, informează despre punctele slabe și modalitățile de reparare.
Hacktiviștii
O categorie aparte se ocupă cu infiltrarea în sistemele informatice pentru promovarea propriilor idei și demascarea fărădelegilor unor persoane. Ei, de obicei, luptă pentru dreptate cu ajutorul internetului.
Lumea sistemelor de operare este captivantă, dar trebuie să ne folosim cunoștințele în scopuri benefice și să nu uităm că crackerii sunt pedepsiți prin lege din cauza activității lor.
Articol realizat de Adelina Renchev