Lumea este plină de curiozități, multe se dezleagă în fiecare zi de către savanți, dar altele rămân misterioase pentru sute și chiar mii de ani. Iată o listă a câtorva locuri de pe Terra care cu siguranță te vor impresiona.

Sursa imaginii: en.wikipedia.org

  1. Eaglehawk Neck – Tasmania

Această fâșie de pământ, care este situată în sudul Tasmaniei este considerată misterioasă din două motive. Primul ar fi simplul fapt că Eaglehawk Neck prezintă un fenomen geografic de o raritate extremă, întrucât terenul capătă aspectul unor lespede care par a fi create de om, dar care de fapt se formează în urma eroziunilor și fragmentării rocilor. Al doilea motiv se leagă de legenda primei închisori care era păzită de câini uriași ce erau lăsați să înfometeze pentru a deveni cât mai fioroși. Astfel așa-zisa ,,limbă” de pământ era singura metodă prin care deținuții puteau ajunge la libertate. Însă apele mai erau și pline de rechini, ceea ce făcea evadarea practic imposibilă. Se spune că doar trei deținuți au reușit să fugă din acea închisoare (Martin Cash, Lawrence Kavanagh și George Jones). Deși aceștia au fost prinși și Jones a fost spânzurat, aceștia au mai încercat să evadeze, dar numai Martin Cash a reușit.

vorbinddespre.wordpress.ro desertul albSursa imaginii: vorbinddespre.wordpress.com

  1. Deșertul Alb – Sahara

Oaza Farafra este una dintre cele mai izolate și mici așezări din Egipt, având numai 4000 de locuitori. Totuși anual acest loc este vizitat de un număr mare de turiști, care vin să vadă Deșertul Alb din Sahara, considerat una dintre minunile geologice ale lumii. Formarea acestuia se datorează faptului că depozitele de cretă care existau atunci când Sahara era acoperită complet de ape au fost modelate de vânt odată cu retragerea apelor. Astăzi acestea creează impresia că teritoriul este acoperit de niște ciuperci uriașe albe. Anii îndelungați de turism iresponsabil și nesupravegheat în care oamenii deteriorau aceste formațiuni de cretă au dus la decizia autorităților de a include acest teren în lista zonele protejate. Astăzi turismul în Deșertul Alb este realizat sub o supraveghere de nivel înalt care să protejeze această zonă.

Wikipedia-the big holeSursa imaginii: en.wikipedia.org

  1. The Big Hole – Africa de Sud

Groapa a fost creată de către căutătorii de diamante din Africa de Sud și se află pe locul al doilea în topul celor mai mari gropi artificiale din lume. Între anii 1871 și până în 1914, când mina a fost închisă, s-au găsit aproximativ 3 mii de kilograme de diamante, iar groapa a fost săpată până la o adâncime de 1,5 kilometri. Uriașa mină a fost apoi inundată, nivelul apei ajungând la 40 de metri adâncime în prezent. Organizația mondială UNESCO și autoritățile africane fac eforturi pentru a include The Big Hole în lista monumentelor aflate în patrimoniul mondial UNESCO.

imperatortravel.ro muntii din chinaSursa imaginii: imperatortravel.ro

  1. Munții Sanqingshan – China

Parcul Național Munții Sanqinshan, cu suprafața de 23 de mii de hectare a devenit în anul 2008 cel de al 7-lea monument natural al Chinei care a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Acest parc într-adevăr depășește noțiunea de capodoperă a naturii, iar peisajele pe care le poți vedea acolo par luate dintr-un film fantastic. Totuși totul este real, iar formațiunile gigantice de granit, perfect verticale, se ridică către nori, unele asemănându-se cu niște animale sau ființe umane din legende. Este impresionantă și mulțimea de copaci înalți, iar fenomenele meteorologice ca ceața și curcubeiele deseori acoperă stâncile și puținele mănăstiri de acolo. Astăzi acesta este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din China, numărul vizitatorilor crescând în mod impresionant, mai ales după apariția în filmul Avatar a acestor peisaje.

Wikipedia-Pu’u O’oSursa imaginii: en.wikipedia.org

  1. Pu’u O’o – Hawaii

Vulcanul Pu’u O’o din Parcul Național Vulcanic din Hawaii a devenit renumit în toată lumea după ce a fost desemnat drept cel mai longeviv vulcan din ultimele cinci secole. Din anul 1983, acesta a erupt permanent, acoperind o suprafață de 117 de km2 din arhipelag. Șuvoaiele de lavă ating uneori o înălțime impresionantă de 460 de metri, iar cea mai distrugătoare erupție a avut loc în anul 1990, când lava a acoperit două localități din apropiere. După trei ani de la prima erupție, lava a atins în 1986 apa oceanului în care se varsă și astăzi, la aproximativ 13 kilometri de la crater. În ciuda pericolului care îl aduce, mii de turiști atrași de senzațiile tari reușesc să-l viziteze, iar fotografiile făcute aici au ajuns pe coperțile celor mai prestigioase reviste științifice din lume.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume