Suntem obișnuiți cu tehnologiile care ne înconjoară în viața cotidiană, dar nu ne dăm seama că uneori depindem de ele. De aceea, 2×2.md vă prezintă invențiile fără de care viața omului de azi ar fi mult mai deficilă.
Electricitatea, sfârşitul secolului al XIX-lea.
Fenomenul electrizării a corpurilor este cunoscut încă din vechie. Există o legendă care spune că în antichitate era un păstor, Magnus, a cărui încălțăminte, ce conținea cuie din fier, a fost atrasă de o stâncă. În cele din urmă acea regiune a fost numită Magnesia, de unde va proveni cuvântul magnet. Multe secole au trecut și mult timp și efort a fost depus până când a fost elaborată teoria electromagnetismului. În epoca contemporană electricitatea ne dă posibilități imense de dezvoltare și susținere a vieții. Datorită lui Nikola Tesla acele tehnologii care ne înconjoară sunt posibile, căci el era acel care a făcut contribuții imense, prin descoperirile și invențiile sale, în domeniul electrotehnicii. Dar să nu uităm și de alți savanți, precum Ampère, Faraday, Maxwell. Einstein, care au lăsat o amprentă la fel de puternică în viitorul tehnologic de astăzi.
Sursa foto: oviolaru.ro
Computerul personal, anii 1970.
Istoria calculatorulu începe înaintea apariției electricității. Aproximativ în anul 3000 î. d. Hr. este invetat abacele, care este un instrument foarte primitiv de calculat. La rândul său, calculatorul este cea mai avansată și performantă mașinărie de calcul și prelucrale a datelor și informației, pentru care noi trebuie să îl mulțumim pe Charles Babbage, cel care primul a gândit la o mașină de calculat programabilă. Din păcate el nu a reușit să-și împlinească gândul, dar estafeta a fost preluată de alți savanți matematicieni, care au făcut posibil ca noi să folosim această mașinărie. Acronimul „computer” stă pentru Common Operating Machine Particularly Using for Trade,Education and Research ( din engleză „Aparat comun de operare în mod special folosit pentru comerț, educație și cercetare” ).
Sursa foto: en.wikipedia.org
Internetul, anii 1960.
Termenul „ internet” provine de la împreunarea a două cuvinte engleze interconnected = interconectat și network = rețea. Inițial ARPNET-ul (analogul vechi al internetului modern) a fost creat în scopuri militare de către Agenţia pentru Proiecte Avansate de Cercetare în domeniul Apărării din SUA, după ce uniunea sovietică a lansat primul satelit artificial. Mulți oameni au lucrat pentru a aduce internetul până la nivelul la care el este astăzi, dar cel mai mult s-a evidențiat Joseph Carl Robnett Licklider, care primul și-a publicat lucrul său în acest domeniu. În cele din urmă Tim Berners-Lee a scris WorldWideWeb-ul ( www ) care a permis apariția internetului bine cunoscut astăzi de către noi.
Sursa foto: avantnet.ru
Automobilul, sfârşitul secolului XIX.
Istoria automobilului începe în anul 1769, când Nicolas-Joseph Cugnot a realizat un vehicol care a fost predecesorul nu doar automobilului, dar și al locomotivei, căci lucra pe forța aburului. Însă Karl Benz a fost acel om care a construit și breverat primul motor cu ardere internă, ceea ce îl face a fi numit inventatorul automobilului. Datorită lui Benz automobilele au devenit atât de obișnuite pentru noi. În anul 1997 a fost instaurat recordul mondial la viteză a automobilului, care îi aparține mașinei Thrust SSC. Viteza ei a fost 1228 kmh.
Sursa foto: pazhayathu.blogspot.md
Telefonul, 1876.
Au existat numeroase dispute despre cine a fost inventatorul primului telefon, căci în anul 1876 au fost, în aceeași zi, doi inventatori care și-au breverat invenția. Telefonul transportabil, a fost inventat, în anul 1910, de către Lars Magnus Ericsson, care și la instalat în mașina sa pentru a reuși să se conecteze cu rețeaua de telefonie în timp ce călătorea prin țară. Telefonia mobilăcelulară, care este mult mai obișnuit pentru noi decât cea staționară, apare mai târziu, apelul din anul 1973, efectuat de Martin Cooper, fiind primul. Telefonul folosit de către Cooper făcea parte din genrația întîi (1G). Deja generația a doua (2G), care este lansată în primii ani al anilor `90, a fost inovatoare în planul transmiterei mesajelor SMS și fișierelor multimedia.
Sursa foto: flickr.com
Televiziunea, prima jumătate a sec. XX.
La baza televiziunei stă descoperirea efectului fotoelectric de către Willoughby Smith, în anul 1873, și invenția disclului pentru scanare a imaginii de către Paul Nipkow. Prima transmitere a imaginii în tonuri gri a fost efectuată în anul 1926, fiind precedată de mai multe încercări, și urmată, peste doi ani, de către prima transmitere a imaginilor în mișcare. Prima stație de televiziune a fost WCFL, care a fost lansată în Chicago, și avea sunet. Doar în anii `50 apare televiziunea coloră, iar prima publicitate a costat doar 9 dolari.
Progresul tehnico-științific duce, neapărat, spre îmbunătățirea vieților noastre.