Deseori, unele dintre cele mai populare sau revoluționare invenții apar ca rezultat al unor experimente îndelungate, alteori, însă, acestea apar din întâmplare. Redacția 2×2.md vă prezintă cinci invenții descoperite din întâmplace care au influențat radical omenirea.

1. Super Glue

Super lipiciul, cunoscut în toată lumea drept Super Glue, a fost descoperit din întâmplare, ca rezultat al experimentelor realizate de oamenii de știință de la Eastman Kodak în al Doilea Război Mondial. De la început, aceștia tindeau să găsească o modalitate de a crea cătări din plastic transparent pentru țintele optice ale armelor, dar compușii chimici care erau folosiți se lipeau de orice, potrivit site-ului Super Glue Corporation. După abandonarea proiectului, savantul Harry Coover a hotărât să folosească acești compuși pentru a crea un adeziv foarte puternic, mai apoi denumit Super Glue și vândut ca produs comercial începând cu anul 1958.

Super_Glue_tube
Sursa imaginii: historia.ro

2. Razele-X

Razele X, cunoscute mai bine sub denumirea de raze Rontgen, sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai importante descoperiri din știință și medicină. Descoperirea acestora se datorează lui Wilhelm Rontgen, care în anul 1875, alături de alți savanți a studiat razele electromagnetice catode produse de tuburile Crookes, observând că plăcile fotografice plasate lângă tub deveneau încețoșate cu greșeli de umbră. În 1895, Rontgen a publicat o lucrare despre descoperirea sa, tot el dându-le razelor denumirea de ,,Raze-X”, X-ul semnificând o cantitate necunoscută, deși mulți se referă la acestea ca și ,,Raze Rongten”. Profesorul Wilhelm Rontgen a primit Premiul Nobel în Fizică pentru invenția sa.

xray_texture2541
Sursa imaginii: bgfons.com

3. Celofanul

Celofanul a fost inventat în anul 1908 de către Jacques Brandenburger, un inginer din Elveția, căruia i-a venit pentru prima dată ideea de a inventa o membrană transparentă și impermeabilă și flexibilă care să protejeze fața de masă de lichidele vărsate pe ea. La acest lucru Brandenburger s-a gândit după ce a văzut că un client al unui restaurant a vărsat vin pe fața de masă. Inginerul a experimentat cu diverse materiale, dar majoritatea deveneau prea rigide. Totuși, acesta a observat că în urma aplicării viscozei lichide pe fața de masă, aceasta se exfoliază într-un film transparent. Anume această descoperire l-a făcut pe Jacques Brandenburger să-și folosească invenția la crearea sacoșelor pentru păstrarea alimentelor, însă în vânzare celofanul a fost scos abia peste aproximativ 10 ani.

ceolofan
Sursa imaginii: jurnalspiritual.eu

4. Penicilina

Penicilina este probabil cel mai elocvent exemplu când vine vorba de descoperiri întâmplătoare în domeniul medicinei. Aceasta a fost descoperită de microbiologul englez Alexander Fleming, în anul 1928. Atunci, acesta se ocupa de studiul stafilococilor, și după întoarcerea sa dintr-o vacanță cu familia, acesta a observat că în cutia Petri ce conținea culturi de stafilococi, crescuse o altă colonie de microorganisme, iar jurul ei, pe o rază de câțiva milimetri, nu era nici o urmă de stafilococ. Anume în urma acestei descoperiri întâmplătoare, Fleming a patentat primul antibiotic pe bază de penicilină, iar tot pentru acesta savantul a primit Premiul Oscar.

penicilina_w1000_h758_q100
Sursa imaginii: ziarullumina.ro

5. Chipsurile de cartofi

George Crum, un bucătar care lucra în restaurantul Moon Lake House din New York, este cel căruia îi datorăm apariția pe piață a chipsurilor de cartofi. Aceștia au fost inventați de Crum în 1853, când după ce un client a refuzat cartofii prăjiți, motivând că nu erau destul de crocanți. Obosit și disperat, George Crum a tăiat un cartof în felii foarte subțiri pe care le-a aruncat mai apoi în ulei încins. După ce rămas mulțumit de faptul că acel client a fost impresionat și uimit, bucătarul și-a deschis propriul restaurant, unde oferea gratuit tuturor clienților chipsuri de cartofi pe masă. Succesul acestuia a fost imens.

transformarea-incredibila-a-femeii-de-100-kg-care-manca-15-pungi-de-chipsuri-pe-noapte-dupa-5-luni-a-ajuns_size6
Sursa imaginii: rador.ro

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume