Legea antitutun care prevede interzicerea fumatului în public a intrat de astăzi, 31 mai, în vigoare. Astfel, persoanele care vor fuma în locurile închise și semi-închise, la muncă sau în transport, vor fi penalizate conform noului regulament.

Potrivit Agora.md, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a menționat într-o conferință de presă că: „A fost făcută o muncă enormă și trebuie să mulțumim pentru efortul depus celor implicați. Bătălia adevărată abia începe. Nu e suficient să ai o lege bună, e nevoie să fie implementată”.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a adăugat că: „Nu căutați tenta răutăcioasă în această lege, căutați lucrurile bune. Noi nu vrem să persecutăm lumea care fumează. Sperăm să nu existe radicalizarea populației prin care se bat fumătorii sau autoritățile. Noi educăm fumătorul așa încât să înțeleagă că sănătatea lui trebuie să fie prioritatea lui și nu a statului”.

Pavel Filip de asemenea s-a arătat mulțumit de noul document, astfel, potrivit aceleeași surse, premierul a afirmat la ședința Guvernului că: „Mi-aș dori ca această zi să fie nu doar ziua ultimului sunte, ci și ziua ultimului fum în spații publice. Înțeleg că este complicat să se dezvețe ce acest viziu. Trebuie, însă, să avem toleranță zero și să luptăm cu cei care încalcă această lege”.

Menționăm că fumatu va fi permis în locurile special amenajate pentru fumat, fie la terase sau în locuințe proprii.

În caul în care persoanele fizice vor încălca legea persoane vor fi sancționa de MAI cu amendă de la 1.000 până la 1.400 de lei, iar persoanele juridice – până la 10.000 de lei.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume