Cele mai noi analize ale cercetătorilor de la Muzeul Egiptean din Cairo au demonstrat faptul că unul dintre obiectele găsite lângă rămășițele mumificate ale faraonului este realizat din fier extras dintr-un meteorit, scrie Daily Mail.

Încă în anul 1925, arheologul britanic Howard Carter a găsit în mormântul lui Tutankhamon două pumnale, unul din aur și unul de fier. Atenția echipei de arheologi a atras-o lama realizată din fier, cu mâner din aur și măciulie din cristal și a reprezentat o taină încă la descoperirea pumnalului, fiindcă fierul era o raritate în Egiptul Antic, iar lama nu avea urme de rugină, chiar dacă a fost făcută cu peste trei mii de ani în urmă.

cutitul1

Sursa imaginii: evz.ro

Recent, savanții de la Muzeul Egiptean din Cairo au stabilit cu ajutorul scanării cu raze X că metalul din care era confecționată lama avea o compoziție chimică similară cu cea a meteoritului Kharga, descoperit la 240 de kilometri vest de orașul Alexandria, dar și a altor meteoriți găsiți pe o rază de circa două mii de kilometri în jurul coastei Mării Roșii din Egipt.

cutit2

Sursa imaginii: evz.ro

În anul 2013, nouă mărgele negre de fier, găsite într-un mormânt de lângă Nil în nordul Egiptului, s-au dovedit a fi create din fragmente de meteorit, fiind chiar mai vechi decât mormântul faraonului și datând din anul 3200 î.Hr.

„Deoarece aceste în cazul acestor două artefacte de fier de valoare din Egiptul Antic s-a demonstrat că provin din meteoriți, noi credem că egiptenii antici acordau o mare importanță fierului din meteoriți pentru producerea de ornamente fine sau obiecte folosite în ceremoniile lor”, a explicat echipa de cercetători.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariu
Nume