Cu o înălţime de 8.848 metri deasupra nivelului mării, Everestul este depăşit de alte vârfuri înalte. Muntele Muntele Chimborazo devine cel mai înalt, daca se măsoară distanţa de la centrul Pământului.
Măsurând doar ce se află deasupra nivelului mării, acest munte are numai 6.268 de metri înălţime, dar când măsurătoarea se face de la Nucleul Pământului, înălţimea ajunge cu 2.168 metri peste cea a Everestului.
Potrivit iflscience.com, mai există alți munți care se ascund sub nivelul mării. Mauna Kea este un vulcan adormit de pe insula Hawaii care măsoară 4.207 metri deasupra nivelului mării, dar dacă apa din jurul muntelui este îndepărtată, atunci înălţimea acestui munte va ajunge la 9.330 de metri.
Potrivit cercetătorilor, dimensiunile celui mai adânc punct din ocean, Challenger Deep este găsit la sudul arhipelagului japonez, de 10.984 metri sub suprafaţa oceanului. Cu această adâncime, groapa este cu 2.136 de metri mai adâncă decât înălţimea Muntelui Everest.
Dar ce se întâmplă în Univers? Olympus Mons este un faimos munte marţian care, la înălţimea sa, face ca Everestul să pară pitic! Având 21.900 de metri înălţime, acest munte vulcanic a fost considerat cel mai înalt din întreg sistemul solar până când… nu demult, recordul a fost detronat de un vârf aflat pe unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru, Vesta.
Numit Rhea Silvia (după mama lui Romulus şi Remus), înălţimea sa întrece Olympus Mons cu aproximativ 100 de metri. Desigur, aceste măsurători nu sunt chiar precise. Din moment ce diferenţa dintre cele două culmi muntoase e atât de mică, nu se poate spune cu certitudine dacă unul e mai înalt decât celălalt; totuşi, după toate măsurătorile, Rhea Silvia ar deţine recordul.
Articol realizat de Chifeac Karina